Jumat, 20 November 2015

The Art of Lupa Pemulihan Home Asli Bahagian Satu - Poultices

The Art of Lupa Pemulihan Home Asli Bahagian Satu - Poultices

Kemungkinan jika anda bercakap dengan ibu anda atau ibu besar, dia akan dapat memberitahu anda satu perkara atau dua tentang poulticing. Malangnya, poultices telah jatuh daripada penggunaan dan sangat sedikit doktor akan menghantar rumah dengan preskripsi untuk borang ini kuat rawatan semula jadi. Pada masa dahulu bagaimanapun, poultices sangat biasa, hampir setiap sistem perubatan tradisional mempunyai beberapa versi poultices dalam himpunan mereka; sama ada Ayurveda beg minyak panas, mash daun panas Aboriginal Nganghayi Australia atau penggunaan kek kue ara dalam Alkitab.

Secara perubatan, tindakan poultices adalah untuk menarik toksin dan bahan-bahan lain daripada badan melalui organ eliminative terbesar kami, kulit. A memampatkan pula digunakan untuk kawasan untuk menyuraikan kesesakan dan membolehkan tubuh untuk mengusir toksin melalui usus dan buah pinggang. Dalam amalan, tuam istilah ini digunakan untuk merujuk kepada kedua-duanya. Walaupun seolah-olah agak tidak bermakna, perbezaan ini adalah penting, kerana menggunakan tuam dengan jangkitan akut akan memerlukan perubahan yang kerap berpakaian untuk mengekalkan keberkesanan.

Proses memohon tuam kepada badan adalah agak mudah:

Membuat beg kain kapas cadar lama masa yang ditetapkan anda boleh memilih untuk menjahit tiga daripada pihak sehingga memegang tuam sebenar dan mencuci selepas setiap kali digunakan;
Sediakan herba atau sayur-sayuran campuran. Ini perlu menjadi massa lembap jadi beberapa kaedah termasuk mashing, mengadun atau parutan tetapi anda perlu untuk menyesuaikan diri dengan tumbuhan yang digunakan dan bahan-bahan yang ada. Beberapa sayur-sayuran mungkin memerlukan mengukus pertama untuk membuat ini mungkin;
Tuangkan atau sudu adunan ke dalam beg dan pat kepada yang lebih tebal;
Lay tuam ke atas kawasan kulit dirawat dan tutup dengan bungkus gembira untuk mengelakkan kebocoran dan noda. Di mana berpotensi menjengkelkan herba atau sayur-sayuran yang digunakan, seperti cili merah, ia memberi manfaat untuk memohon calitan minyak zaitun atau sayur-sayuran pertama.
Dalam keadaan normal meninggalkan tuam pada lebih malam dan keluarkan pada keesokan harinya, dalam keadaan yang teruk, terutama jangkitan, tuam mungkin perlu ditukar setiap dua hingga tiga jam kerana ia menyerap toksin dan bahan asing.
Terdapat beberapa bahan-bahan yang membuat poultices hebat kerana sifat yang sangat menyerap dan ketersediaan umum. Biasanya apabila membuat poultices beliau tidak mempunyai masa untuk melihat sekeliling untuk keras untuk mendapatkan herba. Beberapa contoh lebih kerap digunakan termasuk:

Bawang - mentah atau ringan dikukus bawang memuat lecek atau parut adalah hebat untuk mana-mana nanah menghasilkan luka, sakit telinga atau aduan dada. Walaupun tidak secara teknikal tuam, setengah bawang di atas meja sisi katil atau katil kepala adalah hebat untuk kesesakan atau malam masa batuk.

Kubis - tuam kuat untuk lebam dan tisu bengkak. Kubis sering digunakan oleh ibu-ibu baru di peringkat awal penyusuan.

Potato - digunakan mentah adalah baik untuk apa-apa bengkak, keradangan atau keadaan berasid. Kentang kerap digunakan untuk jenis, lebam, jangkitan, bisul, abses, keradangan reumatik dan artritis, luka bakar yang ringan, termasuk selaran matahari.

Walaupun tidak mudah didapati sebagai bahan tuam lain, arang adalah sesuatu yang perlu membentuk sebahagian daripada setiap rumah kit pertolongan cemas untuk keupayaan yang kuat menyerap. Untuk digunakan dalam campuran arang dengan tuam dengan hanya air yang cukup untuk membuat pes tebal dan menambah sedikit minyak zaitun untuk mengelakkan ia menjadi kering. Arang adalah berguna dalam apa jua keadaan di mana tindakan lukisan diperlukan dan merupakan pilihan pertama apabila didapati.

Poulticing adalah yang berkesan, rawatan yang kuat yang telah digunakan selama berabad-abad tanpa sebarang kesan buruk. Apabila datang berhadapan dengan jangkitan, sakit telinga atau demam bukannya sampai untuk ubat-ubatan farmaseutikal cuba tuam untuk menyaksikan hasil yang menakjubkan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar